PVC настилки

Съвременният строителен пазар предлага голямо разнообразие от довършителни строителни материали и е в състояние да задоволи вкусовете дори на най-претенциозните потребители.

Специално място в сегмента на облицовъчните материали заемат PVC  настилките, които се използват в широк спектър при проектирането на интериора на различни помещения и имат много предимства пред другите видове подови покрития.

Какво представляват PVC настилките?

PVC покритията са направени от пластмаса, чийто основен компонент е поливинилхлорид. При производството на покритието се използват свързващи вещества, пластификатори, разредители, пълнители и оцветители. Поливинилхлоридът се използва като свързващо вещество, което се характеризира с термопластичност и линейна структура на макромолекулите. Често се използват няколко степени на PVC. Пластификаторите се използват за намаляване на междумолекулните сили на привличане и правят материала по-гъвкав. PVC настилките се използват за довършване на подове и днес те са особено популярни поради високата си устойчивост на износване, екологичност, отлични технически, експлоатационни и декоративни характеристики. Според метода на закрепване към пода, плочките се разграничават върху самозалепваща се основа, както и такава, която се полага с помощта на специално лепило. Трябва да се отбележи, че продължителността на живота на най-висококачественото PVC покритие е около 10 години, което е няколко пъти по-малко от ламинат или паркет.

Видове PVC настилки:

  PVC настилките могат да бъдат класифицирани според различни критерии. По своята структура те се делят на еднородни и разнородни. Хомогенни означава покрития, които са хомогенни по структура, а хетерогенни означават многослойни. 

  Според областта на приложение експертите разделят PVC покритията на няколко групи:

 • Използвани  в домакинството  – Това са покрития използвани главно в жилищните помещения. Няма ограничения за локализация: кухня, спалня, детска стая, кабинет, хол, коридор, дори тоалетна и баня.  Те имат ниски изисквания за производителност, но в същото време са група с голямо разнообразие от дизайни. 
  • Проектирани за обществени помещения (Търговски) – Такива с големи експлоатационни площи като – магазини, офиси  и др. Те се характеризират с високи показатели за якост и съответно дълъг експлоатационен живот. В по-голямата си част търговските PVC подови настилки нямат модели, имитиращи традиционните видове подови настилки (паркет, плочки и др.), Което е характерно за домакинските сортове, но от тях могат да бъдат създадени различни подови дизайни с помощта на приложения.
 • Комбинирани (Полутърговски) – Това е междинна група PVC настилки, които се препоръчват за използване в помещения със средна площ. Това е широк спектър от приложения – жилищни помещения като – коридори, коридори, детски стаи и др. Както и в обществени съоръжения: кафенета, фризьорски салони, хотели, болнични отделения, малки офиси и др.
 • Специални PVC покрития – Проектирани са за помещения със специални изисквания (например електрическа безопасност, защита от хлъзгане, пожароустойчивост, звукоизолация и др.). Лесно е да се досетим, че цената на покритията е главно пропорционална на тяхната износоустойчивост и издръжливост. Домакинските покрития са най-евтините, следвани от полу-търговските и след това търговските. Най-скъпите обикновено са специалните PVC покрития.

Предимства на  PVC настилките:

 • 100% водоустойчивост –  Издържат на промени във влажността и температурата, както и директен продължителен контакт с вода.
 • Устойчивост на износване – Горният полиуретанов слой предпазва подовото покритие от износване и структурно повреждане.
 • Стабилност –  Поддържат стабилност на размерите при всякакви работни условия.
 • Декоративна стойност – Голямо разнообразие от реалистични декори за дърво и естествен камък, релефни в горния слой.
 • Устойчивост на удар –  Изпускането на тежки предмети няма да повреди PVC настилката.
 • Топла повърхност –  Поради оптималната топлопроводимост, виниловите плочки никога не са студени, те поемат температурата в помещението.
 • Съвместимост с подово отопление –  PVC плочките са съвместими с всички видове подово отопление, но с ограничения върху повърхностното отопление.